Someikonit

12.10.2021

Jackon Finland laittaa tyhjät kattopinnat tuottamaan päästötöntä energiaa – 681 paneelin aurinkovoimala kattaa 10 % yrityksen sähkönkulutuksesta

Hiilineutraalilla aurinkoenergialla valmistuu 1800 omakotitalon lattiaeristeet

Pohjoismaiden johtava eristevalmistaja Jackon Finland on solminut PPA-toimitussopimuksen mittavasta 681 paneelin aurinkosähkövoimalasta energiapalveluyhtiö Väreen kanssa. 255 kilowattipiikin aurinkovoimala tuottaa sähköä vuodessa 205 megawattituntia, joka vastaa yli 100 kerrostalohuoneiston vuotuista sähköntarvetta.

Pirkanmaan Sastamalassa toimiva Jackon Finland tuottaa energiatehokkaita rakentamisen ratkaisuja, kuten eristeitä ja elementtejä. Lisäksi yritys valmistaa teollisuudelle muun muassa pakkaustuotteita, kalalaatikoita sekä teknisiä komponentteja. Yhtiö on sitoutunut kestävän liiketoiminnan kehittämiseen ja osana vastuullisuuttaan Jackon valjastaa lähes 2800 neliötä kattopinta-alastaan ympäristöystävälliseen ja omavaraiseen sähköntuotantoon. 681 paneelin aurinkovoimala tuottaa 205 megawattituntia sähköä, kattaen noin 10 prosenttia vuotuisesta kokonaisenergiatarpeesta.

Jackon Finlandin toimitusjohtaja Veli Ollilan mukaan aurinkosähköön siirtyminen on luonnollinen jatkumo yhtiön vastuullisuustoimenpiteille.

– Työskentelemme järjestelmällisesti sen eteen, että saamme pienennettyä kaikkien toimintojemme ympäristövaikutuksia. Panostamme energiatehokkuuden optimointiin ja olemme tehneet lähivuosina runsaasti toimenpiteitä ympäristökuorman vähentämiseksi. Tavoitteemme on olla kierrätyksen edelläkävijä toimialallamme, Veli Ollila painottaa.

– Vuonna 2016 luovuimme kokonaan raskaan polttoöljyn käytöstä ja siirryimme kotimaisella biopolttoaineella tuotettuun höyryyn. Viime vuonna liityimme mukaan muoviteollisuuden yhteiseen OCS-hankkeeseen, jolla ehkäistään mikromuovin pääsyä mereen ja muuhun ympäristöön. Ostamamme sähköenergia on sertifioitua uusiutuvaa energiaa ja pakkausmateriaaleissamme käytetään vähintään 50 prosenttisesti kierrätysmateriaaleja. Otamme tehtaalla vastaan myös EPS-materiaalia, jonka uusiokäytämme. Hiilineutraali aurinkoenergia on hyvä lisä tähän kokonaisuuteen - etenkin kun voimme hyödyntää aurinkosähköllä tuotetun energian lähes kokonaan omaan käyttöömme, jolloin myös järjestelmästä saatava taloudellinen hyöty on suurin, Ollila summaa.

Hiilineutraalilla aurinkoenergialla valmistuu 1800 omakotitalon lattiaeristeet

Aurinkovoimalan ansiosta Jackonin hiilidioksidipäästöt vähenevät 28 900 kiloa vuodessa.Aurinkovoimalan ansiosta Jackonin hiilidioksidipäästöt vähenevät 28 900 kiloa vuodessa. Saavutettu ympäristöhyöty on helpompi hahmottaa konkreettisen esimerkin kautta. Mikäli aurinkopaneelien tuottaman energiamäärän suhteuttaa osaksi yhtiön liiketoimintaa, voidaan niiden tuottamalla päästöttömällä aurinkosähköllä valmistaa vuosittain 1800 omakotitalon lattiaeristeet.

Jackonin aurinkovoimala on toteutettu täyden palvelun periaatteella, 10 vuoden PPA-sopimuksella (power purchase agreement). Väre vastaa voimalasta ja sen tuotannosta sopimuskauden ajan ja asiakas maksaa aurinkovoimalasta vain sen tuottaman energian mukaan. Säästyvällä energialla investointi saadaan maksettua seuraavan 10 vuoden aikana, jonka jälkeen järjestelmä siirtyy Väreeltä kokonaisuudessaan asiakkaan omistukseen ja hallintaan. Tästä eteenpäin aurinkovoimala tuottaa täysin maksutonta ja päästötöntä sähköä vuosikymmenten ajan.

– Optimaalisesti suunniteltu aurinkosähköjärjestelmä tuottaa tehokkaasti uusiutuvaa energiaa ja maksaa samalla itseään takaisin, eikä investointiin tarvitse sitoa suurta pääomaa, kertoo Väreen johtava aurinkosähkön asiantuntija Petri Valtonen.

– Aurinko on ilmainen ja ehtymätön puhdas energian lähde, jota kannattaa hyödyntää yritysten energiahankinnoissa. Kiinteistöjen peruskorjausten sekä uudistamisen yhteydessä on hyvä hetki varmistaa omavarainen ja vastuullinen sähköntuotanto omalla aurinkovoimalla, suosittelee Valtonen.

Lisätietoja: 
Jackon Finland Oy, toimitusjohtaja Veli Ollila, p. 020 155 2300, veli.ollila@jackon.fi
Väre Oy, aurinkosähkön johtava asiantuntija, Petri Valtonen, p. 040 583 9464, petri.valtonen@vare.fi

 

Jackon Finland on osa vuonna 1956 perustettua norjalaista Jackon Groupia. Konserni on pohjoismaiden johtava rakentamiseen ja teollisuuteen tarkoitettujen EPS-, XPS- ja EPP-eristeiden sekä -pakkausten valmistaja. Jackon Groupilla on 21 tehdasta Euroopassa, joista 18 on Pohjoismaissa. www.jackon.fi

Väre on uuden ajan energiapalveluyhtiö ja yksi maamme suurimmista sähkön myyjistä: yhtiöllä on noin 250 000 asiakasta ympäri Suomen. Väreen tavoitteena on olla edelläkävijä kokonaisvaltaisten energiapalvelujen tarjoajana. Olemme sähköyhtiö, joka yrittää myydä mahdollisimman vähän sähköä. Tarjoamme palvelut, joilla energiakustannuksia ja hiilidioksidipäästöjä voidaan mitattavasti vähentää. www.vare.fi