Someikonit

26.09.2017

Suomen suurin logistiikkakeskus valmistuu vaiheittain: Yli 200 rekka-autollista elementtejä ja eristeitä Sastamalasta Sipooseen

S-ryhmälle rakennettava logistiikkakeskus eristetään pääosin kotimaisella EPS-muovieristeellä. Pirkanmaalainen ThermiSol Oy on merkittävä tavarantoimittaja poikkeuksellisessa hankkeessa. – Olemme toimittaneet työmaalle EPS-tuotteita jo 10 hehtaarin verran, kertoo toimitusjohtaja Veli Ollila.

EPS on uusiokäytettävää, paisutettua polystyreenimuovia. Kotimainen ThermiSol Oy on valmistanut maailman eniten käytettyä muovipohjaista lämmöneristysmateriaalia jo vuodesta 1962. Logistiikkakeskuksessa ThermiSol Platina-eristeitä ja EPS-elementtejä käytetään väliseinissä, pakkas- ja viileätilojen ulkoseinissä sekä ala- ja ulkokatossa. Sipoossa sijaitseva logistiikkakeskus palvelee valmistuttuaan S-ryhmän koko Suomen päivittäistavarakauppaa. Jättivarastossa on 195 000 kerrosneliömetriä. Rakennustyöt alkoivat vuonna 2013 ja urakka valmistuu kokonaan syksyllä 2018. Ensimmäinen vaihe valmistuu kesäkuussa 2016 ja viisi vaihetta valmistuvat noin puolen vuoden välein.

Kevyt EPS kestää kosteutta eikä homehdu

Logistiikkakeskuksen kattojen palokatkot ja kuivan tavaran varastot on eristetty mineraalivillalla. Elintarvikehuoltoon liittyvissä kylmätiloissa ei kuitenkaan lähtökohtaisesti käytetä mineraalivillaa kosteusteknisistä syistä. Työmaa on kokoluokkansa takia korkeimman P1-paloluokan kohde ja kylmätiloissa käytettävät ThermiSolin EPS-tuotteet täyttävät kaikki tarvittavat kotimaiset vaatimukset.

– Rakennuttaja huomioi kokonaisturvallisuuden. Tiloissa, missä lämpötila on normaalia huonelämpötilaa alempi, EPS on parhaimmillaan. EPS:n lämmöneristävyys paranee, mitä alemmaksi lämpötila laskee. EPS ei myöskään vety, lahoa tai toimi kasvualustana homeelle, Ollila sanoo. –  Elementtien paloluokka on B-s1, d0 ja paloturvallisuus on huomioitu ja toteutettu Sipoossa viimeisen päälle, lisää Ollila.

– Tämä on toistaiseksi Suomen suurin yhtenäinen kattotyömaa, jonka korkeus, laajuus ja aikataulu tuovat haasteita. Teemme vesikattotyöt kantavasta rakenteesta lähtien, myös lämmöneristyksen ja palokatkot. ThermiSol Platina-eriste on keveytensä ansiosta helppo asentaa, kertoo toimitusjohtaja Harri Saarinen Katman Oy:stä.

S-ryhmän ruokaliikenne siirtyy Espoon Kilosta Sipooseen

Lämmitys ja jäähdytys tulevat Sipoossa toimimaan pääasiassa geoenergian, bioenergian ja energian varastoinnin kombinaationa, eli logistiikkakeskuksesta tulee niin sanottu geobiohybridienergialaitos. Oulun Pelti ja Eristys Oy asentaa EPS-elementeistä tehtävät, lämpöä eristävät väliseinät. – EPS:n lämmöneristävyys on erinomainen pakkas- ja viileätiloja ajatellen. EPS on myös elintarvikkeille ja ihmisille turvallinen materiaali, kertoo projektipäällikkö Jarkko Koskela. Töiden yhteensovittaminen ja tarvikkeiden varastointi satojen eri urakoitsijoiden kesken on haastavaa. Näin ollen seinäelementit tilataan työmaalle hyvin lyhyellä varoitusajalla. Oulun Pelti ja Eristys on tehnyt pirkanmaalaisen ThermiSolin kanssa yhteistyötä jo vuosia. – ThermiSolin tuotannossa riittää kapasiteettia ja he vastaavat tilauksiin erittäin hyvin.  Tuotteet ovat työmaalla jopa parissa päivässä. Tästä syystä ulkomaiset toimittajat eivät tulleet kysymykseen.